Architecture & Interior Projects at

Sepanta Design

  • Russia Residential Complex - 1.jpg
  • Russia Residential Complex - 2.jpg
  • Russia Residential Complex - 3.jpg
  • Russia Residential Complex - 4.jpg
  • Russia Residential Complex - 5.jpg
 

Standard Housing & Residential Development

Planning and Architectural Design Proposal; 2018; Russia

Flexibility and efficiency are named to be the main characteristics of a viable housing scheme. However, a successful scheme is the one that also creates a pleasant living environment for its residents and creates a certain character and ambience to which its users relate.

In this proposal, we aimed to create a development which is self-sufficient in its own, and at the same time integrates with its surrounding neighbourhood. It creates privacy and enclosure that encourage sense of ownership and safety, but it also is open and porous enough to allow for a smooth movement within and around it.

Orientation and specific arrangement of the buildings on the site and the apartments in the buildings would be case-sensitive and depend on the shape and orientation of the site, required densities, site access, etc. However, the very organized and systematic approach proposed in this project would allow for an easy adaptation of it to each site's specific requirements.

Apartment views, green and pleasant gathering and communal areas and achieving a very optimized and functional layout for all the apartments in the project have been other key parameters in design of this proposal.

 
  • Shenzhen Metro Station - 1.jpg
  • Shenzhen Metro Station - 2.jpg
  • Shenzhen Metro Station - 3.jpg
  • Shenzhen Metro Station - 4.jpg
  • Shenzhen Metro Station - 5.jpg
  • Shenzhen Metro Station - 6.jpg
 

Gangxia North Station, Shenzhen

Interior Design; Won in Competition 2017; Awaiting Start; China

Interior design for the station main arrival hall, train platforms and annexed shopping and art zones was a thematized design, based on the concept of "Shenzhen, City of Piano" and "Happy Shenzhen, beautiful Blossom". The proposed design looks at Shenzhen as a progressive city within China which is the cradle of Technology and Art in South of the country.

Optimizing the circulation routes within the main hall and proposing an organization of the space which is based on the optimum circulation routes is the first step in creating a station environment that can take and guide a high traffic of its users in peak times. All the elements within the ceiling and on the floors follow this organization system. The interior design also tries to build its story upon the existing architectural elements of the building itself.

The platforms design is a simple and elegant one with the purpose of allowing a smooth movement of the passengers on and off the trains, while also providing comfortable seating and waiting areas. All the elements of the design on the train platforms come together as one organization system that utilises MEP services, lighting, signage, seating and art together.

The shopping and art zones of the building however are a different story. Here the spaces were reshaped to create a maximum engagement of the visitors with the stores and exhibited arts. A unified screen for all the retail elements, as well as dedicated permanent and temporary facilities for art exhibitions are the keys criteria of these spaces. The design emphasizes on celebration of both physical and tech-oriented digital art within the city.

 
  • Xian Office Space - 1.jpg
  • Xian Office Space - 2.jpg
  • Xian Office Space - 3.jpg
 

Office Interiors, Xi'an

Interior Design Proposal; 2017; China

This proposal for interior design of an office space in Xi'an, China, aimed to create a warm, fluid and transparent office space for the office staff and its guests and visitors.

The internal arrangement of the space was reorganized to create a clear subdivision of functions within the office hierarchical organization. Clustering the management, staff and services would improve the performance of the office by the necessary separations, while a fluid circulation space would create a smooth and seamless connection among them.

Using warm lights, natural stone and wood flooring and modularized glass partition units create a contemporary but yet warm working ambience. The proposal also included use of art and exhibition spaces within the circulation area.

 
  • The Beaux Arts Building - 1.jpg
  • The Beaux Arts Building - 2.jpg
  • The Beaux Arts Building - 3.jpg
  • The Beaux Arts Building - 4.jpg
 

The Beaux Arts Building

Residential Remodelling & Interior Design; 2014; realized; UK

This beautiful loft building in northern London is a conversion of a purpose-built Money Order Office to residential dwellings in 1994. The project was to re-plan and redecorate the interiors of one of the flats in the 3rd floor of the building.

Achieving a more generous special feeling in the living room by opening up the kitchen to it, adding new amenities including a new bathroom in the upper level, maximizing the closet and storage spaces by re-planning the utility rooms and achieving a more fluid and flexible arrangement in the master bedroom by introducing large-size sliding walls were the key planning elements of this residential project.

The interiors of the project tried to achieve a minimal modern look, a contrast of cosy and lofty by using black and white, and a green-arty interior ambience.

 
  • Taylor Wimpey - 1.jpg
  • Taylor Wimpey - 2.jpg
 

Taylor Wimpey Housing Development

Planning & Architectural Design Proposal; 2016; UK

A conceptual design proposal of a duplex 3-Bed housing prototype that can be replicated to form a terraced, semi-detached or detached typology. This project was developed in 2016 as a proposal for Taylor Wimpey Housing Development.

Achieving maximum site efficiency by following long typologies, ease of construction and planning by avoiding internal columns, flexibility of life style by the way of arranging the bedrooms, light penetration into the building and the generous internal feeling of the space, privacy and avoiding overlooking neighbours, integration of smart home technology and enhanced environmental performance by use of solar panels in the roof of the building were the key criteria followed in the design of this housing typology.

The proposed design had an overall GIFA of approximately 94m2, divided into two levels of 50m2 in ground floor and 44m2 in the first floor. It included a living room, dining room, kitchen, 3 bedrooms, 3 bathrooms, upper level terrace and a utility room. A mix of local brick, aluminium, corten steel and wood would give a modern but yet homey feeling to the external appearance of the houses.

 
  • Xixien Shopping Mall - 1.jpg
  • Xixien Shopping Mall - 2.jpg
  • Xixien Shopping Mall - 3.jpg
  • Xixien Shopping Mall - 4.jpg
 

Xiexin Shopping Mall

Interior Design Proposal; 2017; China

Creating a play of light and shadow that is inspired by the observations of bamboo forests, this conceptual interior design proposal creates a veil that interconnects various slab voids within the shopping mall in Zhenjiang, China.

To create the structure of the veil, we used the simple concept of interweaving of bamboo stripes in order to achieve structural stability and playfulness in the mesh screen. The interweaving concept also was used in the design of the floor and ceiling patterns, to create a visual coherence in all various surfaces around the atria.

Looking at the fractal characteristics of bamboo cells, we used scale variations to create three atria that are visually coherent but formally and spacially differentiated.

 
  • Coastal Housing - 1.jpg
  • Coastal Housing - 2.jpg
  • Coastal Housing - 3.jpg
 

Coastal Housing

Planning & Architectural Design Proposal; 2003; Iran

Developed in 2003, this design proposal aimed to introduce potential new housing typologies for the modern residential complexes in the northern part of Iran, by reviewing traditional housing qualities of the area and the modern changes to its needs.

The urbanism, space planning, and formal formations of these detached residential units are all a response to the specific characteristics of the coastal climate of the area, as climate has always been the most important parameter for the housing typologies in this part of the country. Dealing with the rain water, channelling the desirable spring wind into the building while blocking cold winter winds, sun absorption and privacy were the key environmental considerations of the project.

The proposal included a series of 2 bed, 3 bed, and 4 bed detached houses that lay on a hill overlooking at the Caspian Sea. Following the topography of the site, the neighbourhood has an organic arrangement that blends with its environment. The raised buildings in one hand allowed us to avoid penetration of humidity from the earth, and in the other hand allowed for a repeatable typology despite the irregularities of the topography.

 
  • Zhongfu Sales Center - 1.jpg
  • Zhongfu Sales Center - 2.jpg
 

Zhongfu Sales Center

Interior Design Proposal; 2018; China

This project was a brief design exercise, proposing an interior design concept for Zhongfu Sales Center in Zhuhai, China. The brief was to prepare a thematic interior design concept based on local characteristics of the area and the project itself. Given the importance of element of water for the client and the location of the site by the river, Water and Nature were chosen as the general theme of the design.

The proposal included an optimasation and rearrangement of the existing floor layouts, as well as proposing an interiors concept. relocation of the lift connecting the two e levels of the space, adding a shallow reflective pool in the lobby, rearranging supporting office spaces and using Glass Art that can reflect the theme of the design as partition walls for the internal divisions of the space were the key design proposals for this short project.

 
  • Chongqing Shopping Mall - 1.jpg
  • Chongqing Shopping Mall - 2.jpg
 

Chongqing Shopping Mall

Interior Design Proposal; 2017; China

Inspired by the flow of water in the rivers of Chongqing, this interior design proposal for Chongqing Shopping Mall aimed to create a memorable experience for the mall visitors, by making a strong contrast between the the atrium space and the mall's external environment.

Using a field of RGB LED lights to generate and control the interior feeling of the space, this proposal would create an ever-changing ambience for the atrium that its visitors would always have a different experience at each visit.

The grand chandelier and ground level seating, working and playing furniture were all designed with the same notion of utilizing Fields Concept as the means of organizing and forming the internal space.

 
  • Serial City.jpg
 

Serial City

Planning & Architectural Design Thesis; 2007

Using folding as a formal and structural system to create mixed cellular spaces was the brief of this design research project.

In a Serial City formed by Folding, a mix of various building typologies such as low-rise, mega-blocks and high-rise can be achieved, using the same planning and shaping tools and methodologies.

This project in 2006-07 tried to research the abilities of topological transformations and deformations of regular grid as an alternative for conventional urban grid. The result was a digitally coded city-landscape that embodied spaces transiting in scale and in height. (In collaboration with Aditya Chandra and Galo Cázares Fernández)

 

Portfolio of Previous Works at

Zaha Hadid Architects

Opus by Zaha Hadid

Dubai, U.A.E., (2012 - TBC), Under Construction
Client: Omniyat Properties; Area: 84,345 m2
Function: Retail, 5-Star Hotel & Serviced Apartments (ME By Melia), Residential, Offices, Retail

Eleftheria Square by Zaha Hadid

Nicosia, Cyprus, (2005 - TBC), Under Construction
Area: 35,000 m2 open areas and 7,175 m2 interior areas
Function: Vehicle/Pedestrian Bridge, Retail, Carpark, Landscaping

Beko Complex by Zaha Hadid

Belgrade, Serbia, (2011 - 2013), On-Hold
Client: Lamda Development; Area: 94,000 m2 in 4 Buildings
Function: Residential, Officces, Retail, 5-Star Hotel Complex

  • Karo-1.jpg

KARO Masterplan by Zaha Hadid

Sofia, Bulgaria, (2009), Design Competition
Client: Sofia Municipality
Function: Masterplan for a mix of Residential, Offices, Sports, State Administration, etc.