• 1-SlideShow 4.jpg
  • 2-SlideShow 5.jpg
  • 3-SlideShow 12.jpg
  • 4-SlideShow 9.jpg
  • 5-SlideShow 13.jpg
  • 6-SlideShow 6.jpg
 

Zhenjiang Shopping Mall

Creating a play of light and shadow that is inspired by the observations of bamboo forests, this conceptual interior design proposal creates a veil that interconnects various slab voids within the shopping mall in Zhenjiang, China.

To create the structure of the veil, we used the simple concept of interweaving of bamboo stripes in order to achieve structural stability and playfulness in the mesh screen. The interweaving concept also was used in the design of the floor and ceiling patterns, to create a visual coherence in all various surfaces around the atria.

Looking at the fractal characteristics of bamboo cells, we used scale variations to create three atria that are visually coherent but formally and spacially differentiated.

 
 

Xixien Shopping Mall

 
 

The Beaux Arts Building

This beautiful loft building in northern London is a conversion of a purpose-built Money Order Office to residential dwellings in 1994. The project was to re-plan and redecorate the interiors of one of the flats in the 3rd floor of the building.

Achieving a more generous special feeling in the living room by opening up the kitchen to it, adding new amenities including a new bathroom in the upper level, maximizing the closet and storage spaces by re-planning the utility rooms and achieving a more fluid and flexible arrangement in the master bedroom by introducing large-size sliding walls were the key planning elements of this residential project.

The interiors of the project tried to achieve a minimal modern look, a contrast of cosy and lofty by using black and white, and a green-arty interior ambience.

 
 

 
 

Taylor Wimpey

A conceptual design proposal of a duplex 3-Bed housing prototype that can be replicated to form a terraced, semi-detached or detached typology. This project was developed in 2016 as a proposal for Taylor Wimpey Housing Development.

Achieving maximum site efficiency by following long typologies, ease of construction and planning by avoiding internal columns, flexibility of life style by the way of arranging the bedrooms, light penetration into the building and the generous internal feeling of the space, privacy and avoiding overlooking neighbours, integration of smart home technology and enhanced environmental performance by use of solar panels in the roof of the building were the key criteria followed in the design of this housing typology.

The proposed design had an overall GIFA of approximately 94m2, divided into two levels of 50m2 in ground floor and 44m2 in the first floor. It included a living room, dining room, kitchen, 3 bedrooms, 3 bathrooms, upper level terrace and a utility room. A mix of local brick, aluminium, corten steel and wood would give a modern but yet homey feeling to the external appearance of the houses.

 
 

Taylor Wimpey

 
 

Serial City

Using folding as a formal and structural system to create mixed cellular spaces was the brief of this design research project.

In a Serial City formed by Folding, a mix of various building typologies such as low-rise, mega-blocks and high-rise can be achieved, using the same planning and shaping tools and methodologies.

This project in 2006-07 tried to research the abilities of topological transformations and deformations of regular grid as an alternative for conventional urban grid. The result was a digitally coded city-landscape that embodied spaces transiting in scale and in height. (In collaboration with Aditya Chandra and Galo Cázares Fernández)

 
 

 
 

Chongqing Shopping Mall

Inspired by the flow of water in the rivers of Chongqing, this interior design proposal for Chongqing Shopping Mall aimed to create a memorable experience for the mall visitors, by making a strong contrast between the the atrium space and the mall's external environment.

Using a field of RGB LED lights to generate and control the interior feeling of the space, this proposal would create an ever-changing ambience for the atrium that its visitors would always have a different experience at each visit.

The grand chandelier and ground level seating, working and playing furniture were all designed with the same notion of utilizing Fields Concept as the means of organizing and forming the internal space.

 
 

Chongqing Shopping Mall

 
 

Office Interiors, Xi'an

This proposal for interior design of an office space in Xi'an, China, aimed to create a warm, fluid and transparent office space for the office staff and its guests and visitors.

The internal arrangement of the space was reorganized to create a clear subdivision of functions within the office hierarchical organization. Clustering the management, staff and services would improve the performance of the office by the necessary separations, while a fluid circulation space would create a smooth and seamless connection among them.

Using warm lights, natural stone and wood flooring and modularized glass partition units create a contemporary but yet warm working ambience. The proposal also included use of art and exhibition spaces within the circulation area.

 
 

Xian Office Space

 
 

Coastal Housing

Developed in 2003, this design proposal aimed to introduce potential new housing typologies for the modern residential complexes in the northern part of Iran, by reviewing traditional housing qualities of the area and the modern changes to its needs.

The urbanism, space planning, and formal formations of these detached residential units are all a response to the specific characteristics of the coastal climate of the area, as climate has always been the most important parameter for the housing typologies in this part of the country. Dealing with the rain water, channelling the desirable spring wind into the building while blocking cold winter winds, sun absorption and privacy were the key environmental considerations of the project.

The proposal included a series of 2 bed, 3 bed, and 4 bed detached houses that lay on a hill overlooking at the Caspian Sea. Following the topography of the site, the neighbourhood has an organic arrangement that blends with its environment. The raised buildings in one hand allowed us to avoid penetration of humidity from the earth, and in the other hand allowed for a repeatable typology despite the irregularities of the topography.

 
 

 
 

Royal Wedding Carriage

The Royal Wedding was the most talked-about event in UK, in 2011. Whereas the bride’s dress seemed to be the hottest topic in the World Wide Web, what came as a surprise to us was that there was no talk or thought about the carriage, in which she would march through central London and end her way to the royal palace. So we decided to propose a design for it!

We envisioned her carriage like a fairy tale; like a shining bird, a super-fictional transparent globe with a ceremonial tail; something that would convert the wedding to a subversive cultural event; a carriage that people of Britain would long talk about: a cutting-edge professionally designed vehicle from which prince and princess would wave hands for them; a romantic magical entity which would fill their hearts forever!

 
 

 

Portfolio of Previous Works at

Zaha Hadid Architects

Opus Tower by Zaha Hadid

Dubai, U.A.E., (2007 - Present), Under Construction
Client: Omniyat Properties; Area: 84,000 m2
Function: Retail, 5-Star Hotel & Serviced Apartments (By ME Melia), Residential, Offices, Retail

Beko Complex by Zaha Hadid

Belgrade, Serbia, (2011 - 2013), On-Hold
Client: Lamda Development; Area: 94,000 m2 in 4 Buildings
Function: Residential, Officces, Retail, 5-Star Hotel Complex

  • Karo-1.jpg
  • Karo-2.jpg
  • Karo-3.jpg

KARO Masterplan by Zaha Hadid

Sofia, Bulgaria, (2009), Design Competition
Client: Sofia Municipality
Function: Masterplan for a mix of Residential, Offices, Sports, State Administration, etc.

Eleftheria Square by Zaha Hadid

Nicosia, Cyprus, (2005 - Present), Under Construction
Area: 35,000 m2 open areas and 7,000 m2 interior areas
Function: Vehicle/Pedestrian Bridge, Retail, Carpark, Landscaping

Dominion Tower by Zaha Hadid

Moscow, Russia, (2004-15), Project Realized
Client: Peresvet Group / Dominion-M Ltd; Area: 26,000 m2
Function: Office Spaces

  • Yeosu-1.jpg
  • Yeosu-2.jpg
  • Yeosu-3.jpg

YEOSU Expo Pavilion by Zaha Hadid

Yeosu, South Korea, (2009), Design Competition
Client: The Organization Commitee of Expo 2012; Area: 6,000 m2
Function: Exhibition Pavilion